Sverige är eller bör vara en sekulär stat. Principen är inte inskriven i grundlagen, men omfattas av alla politiska partier och av konservativa både bland ateister och kristna. Innebörden är självklar, staten och dess institutioner tar som sådan inte ställning i religiösa frågor, utan förhåller sig neutral. Det är individens rättighet att ha en religiös tro eller att avstå från en sådan.
Vi troende människor är glada att ha den friheten, och ser statens roll som en garant för att vi kan ha religiösa uppfattningar utan att det politiska systemet lägger sig i. Staten uppmuntrar inte favorittrosriktningar, men skyddar samtidigt människor som vill utöva sin tro.
Nu har Kammarkollegiet fattat ett beslut att förklara Kopimistsamfundet som ett religiöst samfund. Media beskriver en ansökan som utgått från Piratpartiets ungdomsförbund, där man håller för heligt att fritt kopiera alster andra skapat och sprida dem på nätet, samt att missionera för inställningen.
Om man följer humanistbloggar eller Facebook-inlägg ser jag hur ateister skrattar, äntligen har sanningen om religionen avslöjats av en statlig myndighet – ett skämt.
Kammarkollegiets beslut är ett ovanligt lågsinnat avsteg från idén om den sekulära staten. Det finns en minst sagt omfattande litteratur om vad religion är, som ligger långt ifrån Piratpartiets politik. Även om företrädaren filosofistudenten Gerson anser principen att fritt kopiera och sprida vad man vill på nätet helig, så är det ett hårresande slarvigt användande av ordet helig, långt från dess innebörd för de flesta människor med en religiös tro. Man likställer människors livstolkningar, skapande av riter och gemenskap med en dagsaktuell internetfråga med på sin höjd perifer relevans för människors livssituationer.
Kammarkollegiet och staten har andra register som kan användas för att skydda ett namn på olika slags föreningar. Nu valde man att föra in Kopimisamfundet i samfundsregistret. Det kan inte undgå någon att handläggningen av detta studentikosa skämt är djupt kränkande för miljarder människor under många årtusenden.
Kammarkollegiet har använt medborgarnas pengar till att på ett uppseendeväckande sätt bryta mot principen om den sekulära staten. En statlig myndighet har brutalt åsidosatt principen att förhålla sig religiöst neutral.
Hånet som medel att bekämpa religiös tro är inte okänt i historien, en annan intellektuell nivå borde man kunna förvänta sig i dagens Sverige.
9 comments on “Kammarkollegiet och den sekulära staten”
Jag hörde ett inslag om detta på Studio ett igår, som var mycket intressant. Där framgick bl a att när detta med registrerat trossamfund infördes (efter Svenska kyrkans skiljande från staten) så var det många som varnade för att definitionen på religion var så vid att just sådana här tokerier blev möjliga, men att man valde att bortse från detta. Tydligen har det förekommit en del studetikosa inslag, men dessa ”trossamfund” har snart avregistrerats eftersom de inte betalt den föreskrivna avgiften.
Detta tror jag dock är något mer än ett studentikost påhitt, inte heller tror jag avsikten i första hand är att förlöjliga religionen. Såvitt jag förstår är det ett sätt att göra olagliga handlingar (nämligen fildelning) lagliga under religionens täckmantel. Kopimisternas företrädare sade att efter som det är lagligt för en religiös person (Åke Green) att utöva hets mot folkgrupp, så månste det ju vara lagligt att fildela, när det nu är definierat som gudstjänst. Himla fiffigt uttänkt!
Sedan kan man ju fundera över det absurda i att Kompimistsamfundet kan registreras som trossamfund och inte Förbundet humanisterna, som ju trots allt är en seriös förening som har en trosåskådning. Nu vet jag inte om de har ansökt om att registrerar trossamfund hos Kammarkollegium, men de har ju ansökt om bidrag från SST men fått nej pga att de inte har gudstjänster. En vidgning av begreppet, som i Norge, till Tros- och livsåskådningssamfund skulle kanske kunna lösa en del knutar?
Helene Egnell
Jag kan förstå om du uppfattar kopimism som ett hån mot din religion, speciellt om du är van att utstå olika sorters hån från tid till annan. Dock tror jag du begår ett misstag om du reducerar min tro på kopimismen till en skämt. Jag upplever den inte som ett skämt och det är lite märkligt att du fördömer hånet mot religion genom att håna min religion.
Det är förvisso en ganska ung religion men det är tro som bejakar evolution och utveckling. Faktum är att remix, när en kopia framställs med memer (eller DNA) från två eller fler andra kopior, betraktas som mer heligt än själva kopieringsakten. Således är det naturligt att kopmismen kommer att utvecklas ganska fort inom de närmaste åren.
Grundprinciperna är dock väldigt beprövade och sann mystik. Cellers remixande och kopierande utgör det kontinuerliga livet. Hur kan känslan av ett kontinuerligt liv beskrivas bättre än med mystik?
Till skillnad från kristendomen är kopimismen också tillsynes helt förenlig med vetenskapen. Det kontinuerliga livet är lika påtagligt som en pixelerad linje på en datorskärm, eller vattenmolekylernas kring hoppande i rinnande vatten. Det ’eviga livet’ i kristendomen är dock inte lika självklart.
Kristoffer, tack för Din kommentar. Jag tror Du använder ordet mystik om det Du inte förstår. Över sådant kan man känna förundran. Jag är cell- och molekylärbiolog. Kopiering av DNA och bildning av nya celler är inget konstigt, utan handfast biokemi och cellbiologi. Jag tror att IT-människor förstår pixelerade linjer på samma sätt.
Det biologiska livet är en följd av en flera miljoner lång evolution, en process som sker av sig självt, som en följd av naturlagar. Varför fick livet just den formen det har, varför har naturlagarna just de värden vi känner till, hur förklarar man att mutationer och slump åstadkommer liv eller hjärnor som kan skapa? För att förstå skillnaden mellan det lagbundna fysiska och kemiska och det fantastiska vi ser i världen är mystiska och religiösa förklaringar till hjälp. Pixelerade linjer är en följd av tillämpning av naturlagarna, deras informationsinnehåll ett resultat av hjärnors kreativa förmåga.
Jag delar Din förundran inför livet och datorskärmar. Men det är något annat än den mystik som ställer frågor om meningen och målet med livet. Och något annat än den dagsaktuella politiska debatt som gäller rättigheten till hjärnors förmåga att skapa något nytt.
Erik Lundgren
Jämför med med Pär Axel Sahlbergs artikel i Newsmill. Staten skall inte bestämma vad som är trossamfund.
Jag tar det som ett studentikost skämt (Kopimistsamfundet) om än dåligt. Siewert Öholm överreagerar i Dagen.
Som administratör av bloggen väljer jag att publicera brevväxlingen mellan Erik och mig beträffande hans bloggbidrag som ett tillägg till inkomna kommentarer. Erik har godkänt det. /Anders Wesslund
12-01-06 05:03 Hej Anders och god fortsättning på 2012. Jag sitter i San Salvador hos min dotters familj och både njuter av det och oroas över det jag ser på gatorna. Jag är skyldig en text till den 8/1, men reagerar mot det jag ser i tidningarna i dag (dvs i morgon hos Dig) om kammarkollegiet. Hoppas det håller. ErikL
2012-01-09 19:27: Hej Erik! Det håller, tycker jag, även om jag själv tänker i lite andra banor. Kränkande? Vet inte. Jag kanske återkommer med en kommentar. Jag länkade just till bloggen från Studio Ett, som hade ett inslag på temat idag. El Salvador, är det fortfarande ett av länderna i Latinamerika där våldet regerar, där demokratin har långt att gå? Du har din dotter där – gott att ni träffas. /Anders
2012-01-09 20:09 Hej Anders. Kom gärna med en kommentar, man är lite off här. Al Jazeera lär ha haft ett inslag. Har läst Zizek och Badiou på sistone och tog intryck av hur dessa två marxistiska ateister tar tro, inte minst den kristna på allvar. Därav vinklingen, men det är nog bra att vi håller öppet för flera uppfattningar. El Salvador är numera en demokrati med en folkvald president, men med enparasitär överklass, som äger 80% av landets tillgångar utan att betala skatt. Det landet plågas av är alla föräldralösa barn efter kriget, som hamnade i Los Angeles, och som USA skickade tillbaka till inget annat än knarkligor, gatustrider och ett besinningslöst mördande. 12 unga människor dör varje dag i Centro Historico. De är nu i den ålder där de få egna barn. Flera kyrkor gör en insats som får mig att gråta när jag ser vad de orkar göra. I det perspektivet lätt att kanske överreagera på Kopimistsamfundet. Perspektivförskjutningar. / ErikL
2012-01-10 19:00: Hej Erik! Tack för dina tankar och för beskrivningen av läget i El Salvador. Det är en skrämmande bild du förmedlar. När det gäller Kopimisthistorien har det kommit tre kommentarer som jag just har lagt ut. En verkar vara från en seriös Kopimistanhängare. Han verkar ta evolution och utveckling på allvar, men, jag tror det handlar om en ny generation som inte verkar har med sig en mer samhällelig eller kollektiv syn på våra samhällen. De är uppvuxna och influerade av individualismen som genomsyrar vår kultur. Undrar hur de skulle uppfatta Zizek, som både du och jag uppskattar. Badiou har jag inte läst något om/av men jag blir intresserad nu när jag hör dig berätta om ditt läsande. Jag funderar på om jag inte ska lägga upp denna mejl-brevväxling i kommentarsfälten på bloggen. Din text har haft 27 visningar sedan igår.
Allt väl,
Anders
2012-01-10 23:33 Hej igen, jag håller med, Kristoffer är seriös. Jag har försökt svara honom på ett respektfullt sätt, men är tacksam om Du har synpunkter. Gärna vår korrespondens om Du tycker den tillför något. Får jag återkomma till Badiou, snart kommer barna hem från skolor, och de kräver sin morfar.
ErikL
Erik, ser fram emot att höra mer om Badiou och Zizek!
Helene, du skriver att den grundläggande texten Kammarkollegiet tillämpar här är mycket vagt skriven. En väsentlig faktor.
Kan frågan också ha att göra med sättet att läsa en sådan text? Frågan är om man läser dessa texter som man i skolan en gång i tiden härledde egenskaper för trianglar ur Euklides axiom. Alltså genom logiska operationer. Det sättet att läsa en text är rimligt i matematiska sammanhang. Det är också det relevanta i datorsammanhang. Där följer varje steg från de tidigare med tvingande nödvändighet. Men en lagtext eller förordning kan knappast vara så heltäckande och formulerad med sådan precision att slutsatserna av den i varje situation följer med tvingande nödvändighet. Då kommer frågan om tolkningskonsten upp här. Hermeneutiken med andra ord.
Begreppet L´esprit des lois – lagarnas anda – dök upp från gymnasiets litteraturhistoria när jag läste din kommentar, Lars. Jag googlade och fann att det först var Montesquieu (m fl) som använde begreppet i en tanketradtion som har haft stor betydelse för upplysningen och moderniteten i Västerlandet.. Utan att vara mer insatt tänker jag att andemeningen i lagetexten behöver tolkas utifrån sin kulturella och samhälleliga kontext – och med någon form av känslighet och tonsäkerhet.
Hörde om filmindustrin i USA och dess rättsliga kamp mot kopiering i SVT.
Wikipedia lär tillfälligt vara stängt i USA (ej bekräftat, hörde det på SVT igår).
I vilket fall känner jag med de unga i Piratpartiet. Bara ett studentikost skämt är det inte. Att kalla det ett trossamfund är dock att gå för långt. Men det finns ett inslag av befrielse och fritt kunskapssökande hos Piratpartiet som kan ha beröringspunkter med religion.
[…] Erik Lundgren på bloggen Kristen Humanism skrev att Kammarkollegiets beslut 2012 var ett ovanligt lågsinnat avsteg från idén om den sekulära staten. Han avslutar i uppgivet vredesmod: ”Hånet som medel att bekämpa religiös tro är inte okänt i historien, en annan intellektuell nivå borde man kunna förvänta sig i dagens Sverige.” […]
Comments are closed.