Fler som tvår sina händer behövs nog inte

12/10 2010 av Elisabet Pettersson

”Vi visste allihop att hon hade problem men vi gjorde inget…Vi dödade henne allihop”. Repliken är från åttiotalets kultserie  Twin Peaks, uttalad, eller snarare vrålad vid den frånvarande huvudpersonen Lauras öppna grav.

Det är ett dilemma med den uppkomna parlamentariska situationen och det främlingsfientliga partiets framgångar; för många av oss är det mycket lätt att tycka rätt. Vi tycker allt rättare och rättare. Och behovet av att uttrycka hur rätt vi tycker eskalerar. Men vi är ofta på behörigt avstånd från dem som röstade in SD i riksdagen.

Som samhälle är vi kanske inte på begravning men i ett allvarligt läge. Hur hamnade vi här där så många upplever sig leva utanför och vill ifrågasätta den etablerade demokratin?  Hur skapas utanförskap? Hur  motverkar vi det?  Fler som tvår sina händer behövs nog inte. Men fler som på allvar frågar hur vi hamnade här och hur vi ska ta oss härifrån kan göra skillnad.