Politik och tystnad

17/1 2011 av Georg Andrén

Ämnen:

Jag har inte bott i Sverige på 5 månader, så jag är hänvisad till internet om jag ska läsa svenska nyheter. Datorskärmen är inget bra sätt att ta till sig vad som hänt i riket. Det var frustrerande att följa slutskedet av valrörelsen och sedan upplösningen på valnatten. Som tur var kunde jag följa valvakan hos en kollega som hade svensk TV via satellit. Jag tycker nämligen att politik är spännande och roligt.

Och det är viktigt. Politiken är den arena där samtalet förs om vad vi vill med vårt samhälle. I politiken bryts olika perspektiv och olika erfarenheter och vägval fomuleras. Politiken ger oss möjligheter att formulera vårt gemensamma ansvar, hur vi kan balansera mellan individens frihet och vårt kollektiva ansvar och vilja att värna helheten, den utsatta människan liksom sårbara ekologiska system.

Men politik kan bli futtig också, handla om skitsaker. Under valrörelsen reducerades politiken till plånboksfrågor, kortsiktiga utspel där blocken tävlade om väljarnas röster med hjälp av ekonomiska fördelar. Jag saknade den stora berättelsen, vägvalet.

När jag nu på morgonen scrollar ner för DN:s internetsida så domineras den av sport (rätt kul det med), väder och en del om Tunisien, Brasilien och Austarlien. Om några veckor håller socialdemokraterna kongress och regeringen har suttit vid makten i hundra dagar. Varför är det så tyst?