”Gör inte skillnad på människor!”

28/1 2011 av Lisa Tegby

Ämnen:

 ”Gör inte skillnad på människor!”

Det valde Eva Brunne som sitt valspråk när hon blev biskop. Ett ganska allmänt valspråk kan man tycka. Gör inte skillnad på människor – det kan väl vemsomhelst säga, även om det är ett bibelord som Eva citerar. Men vemsomhelst säger det ju inte.

Och finns det någon biskop på sistone som använt sitt valspråk så mycket som Eva Brunne har gjort? Som har stått upp för innebörden i det. Jo, KG Hammar… Han använde och levde efter sitt Sanningen ska göra er fria så att det hördes och syntes och gladde och irriterade. Och nu Eva…

Det är sannerligen inte bara ett tjusigt ornament runt ett biskopsvapen, det där med Gör inte skillnad… Det är ett nödvändigt budskap i en tid då skillnader mellan människor alltför ofta lyfts fram och alltför ofta bejakas. Och då menar jag inte det goda i att vi är olika utan detta att vi sorteras och behandlas och ibland förkastas utifrån våra skillnader.

Glad och stolt och uppfordrad blir jag när jag läser om Eva Brunnes samtal med Jimmie Åkesson i Engelbrektskyrkan i Stockholm häromdagen. Där stod hon tydligt upp för sitt valspråk igen. Utifrån kristen tro måste man, precis som Jesus och Paulus, värdera alla människor lika. Kyrkans arbete för jämställdhet och att ge utrymme för människors olikhet vad gäller kön, etnicitet, sexuell läggning är ingen grädde på moset utan ett grundläggande uttryck för kristendom. Är det någon som har varit humanist så är det denne gudomlige Jesus!