Aristide Cavaille Coll legendarisk orgelbyggare

13/7 2012 av Benny Fhager

Ämnen: , ,

Caville Coll levde mellan 1811 till 1899. Han verkade i Frankrike speciellt Paris och delvis internationellt och kom att utveckla den franska romantiska orgelstilen. Jag är lekman och spelar inte orgel men har vid ett antal Parisresor blivit en älskare av den franska romantiska orgelstilen (Franck, Widor, Dupre och Vierne med flera).

Det började med besök i Cathedral Notre Dame och Madeleinekyrkan. Började läsa om Cavaille Coll och letade efter fler kyrkor och orglar i Paris gjorda av honom. Den mjuka klangen och bredden fyller mej av andakt och en känsla av helighet inför livet och naturen. Den mest ursprungliga och största av Cavaille Colls orglar ligger på vänstra stranden i Paris och heter Saint Sulpice.

En alldeles speciell Cavaille Coll-orgel finns i kyrkan Sainte Trinite. Under 62 år(!) var tonsättaren Olivier Messian organist här. Han var verksam här framtill sin död 1992. Messian förenade en romantisk stil med mordernism och en stor respekt för naturen. Förutom musiker var han också ornitolog.

I Sverige finns ingen Cavaille Coll-orgel men jag är inte specialkunnig. Den franska romantiska stilen har blivit populär. Vid Göteborgs Universitet har man en nybyggd holländsk orgel på Artistens Ohlinsal som är gjord i Cavaille Colls efterföljd. Även Vasakyrkans orgel i Göteborg används för fransk romantisk orgelmusik. Jag känner inte till hur det är annorstädes i landet men har hört att Gustav Vasa kyrkas orgel i Stockholm passar för denna orgelmusik.