Paris. Mina drömmars stad.

15/11 2012 av Benny Fhager

Ämnen: , , , , , ,

Sedan slutet av 1990-talet har jag varit ett tjugotal gånger i Paris. Det har blivit så att jag dragits till den speciella gulgrå färgen på husen och de ornamentala järngallren.

Trakterna jag mestadels bott i har varit strax söder om Svenska kyrkan nära konserthuset Salle Pleyel och matmarknaden Rue Poncelet. Norr om Triumfbågen med promenadavstånd till Avenue de Champs Elysee.

Paris har sina speciella orglar med sin mjuka harmoni. Arvet efter orgelbyggaren Aristide Cavaille Coll vårdas. Men den nyare holländskt byggda orgeln i Saint Eustache kyrkan vid Hallarna har kanske den allra vackraste och djupaste klangen.

Tiden upplever jag i Paris som cirkulär. Ett glas franskt vin och fisk och skaldjur tillsammans med färska grönsaker avnjuts långsamt tillsammans med min älskade. Ost finns flera hundra att välja av och det räcker med en liten bit på baguetten.

Zlatan Ibrahimovic  spelar i Paris Saint Germain och det gick senast att få en billig biljett strax innan match vid stadion. Fick plats I kurvan på  Parc de Prince nära supportrarna. Zlatan är mycket populär och det betonas i Le Parisien att han är svensk.

Brukar besöka kyrkor gärna Saint Trinite. Där spelade tonsättaren och organisten Olivier Messian på sin Cavailli Coll orgel i 62 år. I oktober i år gjordes aggressiv reklam för alphakurser just i Saint Trinite. Detta har jag inte tidigare sett där.

De katolska kyrkorna mobiliserar mot kommande samkönade vigslar läste jag i Le Monde. Detta i ett land med civil äktenskaps lagstiftning. Katolska kyrkan har blivit alltmer konservativ och rentav vetenskapsfientlig skriver tidningen Le Monde.

Kyrkan Saint Eustache vid Hallarna har gjort sej känd för sin gayvänliga inställning. Äktenskapsfrågan är mer en höger-vänsterfråga än i Sverige. Gaullistpartiet UMP är emot samkönade vigslar och socialistpartiet för. Paris socialistiske borgmästare Delanoe är homosexuell. En stor peace and love manifestation gick genom Paris med en slutfest i Operaområdet i början av oktober.

Paris är staden att drömma sej tillbaka till när senhösten går över i vinter härhemma.