Madrid – våren 2014

13/4 2014 av Benny Fhager

Ämnen: , , , , , , , , ,

Besökte Madrid i slutet av februari i år tillsammans med min fru. Stadens centrum är kompakt och många gator strålar samman i Puerta del Sol. Gran Via är en pulsåder likt Champs Elysées i Paris. Man känner att Madrid var lite av världens centrum för ett par tre hundra år sedan när imperiet i Spanien stod i sitt flor.

På museet Reina Sofia kan Picassos mästerverk Guernica beskådas. En humanistisk estetisk protest mot krig och mänsklig förnedring. Pradomuseet har bland annat en förnämlig samling av konstnären Goya. Hans svarta målningar har en liknande budskap som Picassos Guernica.

I Madrid spelas kanske världens bästa fotboll. Man har fyra lag i La liga. Real Madrid och Atletico Madrid är mest kända. Vi valde lillebror Atletico med sitt stadion Vicente Calderon nära floden Manzanares. Här nere vid floden bodde Goya i början av 1800-talet och målade sina svarta målningar på väggarna när han var deprimerad.

Den ekonomiska krisen i Europa märktes överallt. Många kontor stod outhyrda på Gran Via. Spanien har en svår fastighetskris och skyhög arbetslöshet. Nedskärningarna i offentlig sektor har varit brutala. Den konservativa regeringen under premiärminister Rajoy har kraftigt bötesbelagt demonstrationer och försöker nu genomföra en abortreform som skulle innebära att kvinnan förlorar rätten att välja abort. Abortreformen är ivrigt påhejad av huvuddelen av katolska kyrkan som har gamla band till diktatorn Franco i sin historia. Vi gjorde inget gudstjänstbesök i någon katolsk kyrka denna gång. Minnet av Picasso, Goya och Atletico Madrids store målgörare Diego Costa blev bestående minnen