Pappa, dotter och sanningen

15/12 2014 av Lars Söderholm

Ämnen: , ,

Thomas, tack för din berättelse om din dotter, dig själv och Sajpän!

Berättelsen ger mig två associationer. Den ena är en formulering som jag läste för mycket länge sedan, nämligen ”facts are friendly”. När jag letar på nätet ser jag att den mer precist lyder: ”The facts are always friendly, every bit of evidence one can acquire, in any area, leads one that much closer to what is true.” Det var psykologen Carl Rogers som formulerade den. Formuleringen ligger också nära en grundläggande tanke i evangelierna om sanningen som en befriare.

Den andra associationen jag får är till Tankar för dagen den 13 november 2014. Det är poeten och översättaren Jasim Mohamed som tänker kring ämnet ” Om att inte vilja erkänna sin kunskapsbrist och därmed befästa en maktposition som förälder”. Rubriken är väldigt präktig, en saklig innehållsdeklaration lik en kapitelrubrik i en gammaldags roman. Men hans berättelse är härlig och den är eftertänksam. Han brottas verkligen med sina föreställningar om hur han bör vara som pappa.

Dina tankar, Thomas, landar i glasklara kulor i knät. I Jasim Mohameds förhandlingar med sin dotter spelar kulor av glas en helt avgörande roll. Här är länken:

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/460133?programid=1165

Som sagt: facts are friendly! – Nyligen kom, i ett samtal jag var med i, tanken upp att göra ett program om religion och humor. Det tycker jag vore intressant!