Donatello – David.

22/5 2015 av Benny Fhager

Ämnen: , , ,

Under ungrenässansen runt 1440 gjorde skulptören Donatello David i brons. Det var den första fristående människoskulpturen i helfigur sedan antiken. David är naken förutom stövlar och hatt. Detta torde ha varit något oerhört för sin tid.

Donatello hade gjort en påklädd David 1406 – 08 i marmor. Den bibliska frihetshjälten David i sin kamp mot jätten Goliath hade hos Donatello kanske varit föreställningen om den fria människan – eller snarare drömmen därom.

Man ser också att den sene David har feminina drag. Kanske gjorde skulptören statyn enbart för att David var så vacker. Donatello var homosexuell. Han levde i en tid då homosexualitet var förbjuden men ändå verkade vara accepterad. Donatello var nära vän med Cosimo de Medici i Florens och det var han som hade beställt statyn till sin trädgård.Bildresultat för donatello david sculpture

Man kan tolka Davidstatyn på många sätt men det homoerotiska motivet är svårt att tänka bort. Människans dröm om frihet och HBTQ-rättigheter kom att dröja ett antal sekler. Att formulera drömmar genom ett konstverk av en biblisk gestalt känns väldigt spännande.

Sen slutet av 1800-talet finns Donatellos staty av David i skulpturmuseet Bargello i Florens.