Medsjukdom

1/8 2015 av Erik Lundgren

Ämnen: ,

En röst i radion talar om medberoende, missbrukssjukdomar som får lika svåra konsekvenser i livsbegränsningar eller socialt för familjemedlemmar som för den beroende själv. Jag får veta att kvinnor ofta dras in i sådan medsjuklighet som en följd av patriarkala strukturer.
Min pappa blev kroniskt sjuk i 50-årsåldern i en grav rheumatoid arthrit. Han blev till slut helt sängliggande med svåra smärtor som fick honom att skrika nattetid. Komplikationer gjorde honom blind och döv. Min mamma vårdade honom de sista 20 åren av hans liv, dag och natt. Han behövde matas, få hjälp med toabesök. Det blev begränsningar i hans och även mammas liv, jag vill kalla det som hände min mamma gjorde henne medsjuk. Medsjukligheten medförde ständiga sjukhusbesök med pappa, hennes sociala liv ändrades helt ju sjukare pappa blev. Hennes nattsömn blev lika avbruten som pappas av en värkande led, som krävde att hon flyttade de små kuddar hon sytt för att lägga under armar och ben.
Sedan jag fått en stroke för ett drygt halvår sedan har min fru Margareta blivit medsjuk. All bilkörning faller på henne. Vårt sociala liv är helt förändrat. Inköp och turer till jättelika livsmedelshallar kräver insatser från henne som var otänkbara före jag blev sjuk. Mitt fysiska handikapp gjorde att hon drog mig i rullstol med helt paralyserad vänster sida den första tiden. Nu kan jag gå med stavar, men långa skogspromenader som hon älskar orkar jag inte längre.
Jag tänker på alla sjuka män och kvinnor med en medsjuk partner. Att tro att det de gör är en följd av patriarkala strukturer är ett hån mot deras visade kärlek och medmänsklighet. Det min mamma gjorde för pappa och det Margareta gör för mig vill jag se som en självvald solidaritetshandling, och inte som en följd av manssamhällets obönhörliga krav. Jag förstår att patriarkala strukturer gör att kvinnor oftare än män blir medsjuka, men deras goda handlingar är deras val och jag vill hylla dem för vad de gör som en medmänsklig handling och inte för att en struktur tvingar dem.