Restaurant Chartier – Paris

21/6 2017 av Benny Fagher

Ämnen: ,

Chartier är ett landmärke för mat och gemenskap i centrala Paris i 9:e distriktet, lite vid foten av Montmartre.
Det nuvarande namnet är Bouillon Chartier. Matstället öppnade 1896 och mycket av den bevarade inredningen och målningar är från slutet av 1920 – talet. Kyparna bär svarta västar och vita förkläden. Dukarna är av papper, där notan skrivs direkt på duken.
Konceptet är en minnesvärd måltid till ett blygsamt pris. En tre rätters meny för två med husets vin kostar cirka 60 euro. Maten som serveras är klassisk fransk brasserimat som choucroute, escargot och ägg majonnäs, men också goda fiskrätter och räkor till förrätt. Rejäla köttbitar för den hungrige eller vegetariskt finns också. En aperetif till kaffet exempelvis husets cognac kan fås för en ringa penning.
Till Chartier kommer alla sorters människor och generationer. Franska barnfamiljer blandas med turister och lokalt boende i området. Till lunchen är det ibland kö. Man tvingas sitta bredvid människor man annars inte känner liksom fallet ofta är på Isbolaget på Donsö, vår lokalkrog i Göteborgs skärgård.
Vi har gått hit Barbro och jag sen slutet av 1990 – talet och har också haft familjen med oss. Oräkneliga minnesvärda möten med människor finns som spridda minnesskurar. Kyparna var förr endast medelålders, äldre bastanta män med skämtsam uppsyn. Idag är väl så många kvinnor och olika generationer är kypare. Miljön är sig märkligt lik även om maten är mindre stabbig idag och med mer vegetariskt inslag. Du blir mätt här då portionerna är förhållandevis rikliga. Det finns en folklig karaktär på Chartier som sitter i väggarna, historien och människorna som besöker. Måltidsgemenskapen lever här sitt eget liv och du kommer tätt på själva känslan av Paris som en kosmopolitisk mötesplats.