Ett annat USA

18/3 2018 av Benny Fhager

Ämnen: , , ,


Det finns ett USA bortom de stora städerna. Det finns bygder präglade av fattigdom, stora klasskillnader, korruption och kvinnomisshandel. Bygder som lätt glöms bort. Sett några filmer i vinter som lyfter fram ett annat USA. 
Arizona. Filmen Kathie says goodbuy skildrar en ung servitris i Arizonas dammiga ökenbygd. Hon arbetar i traktens långtradarfik och bor tillsammans med en alkoholiserad mamma i en husvagn. Stamkunderna på fiket erbjuder  Kathie även andra tjänster. Hon är i annars mycket skötsam  och  försörjer sin mamma. Hon sparar pengarna som blir över för att resa till San Francisco och havet och vill utbilda sej vid skönhetskola. Efter en misslyckad kärlekshistoria lämnar hon bygden liftande. En delvis dyster film som kanske andas hopp trots allt för huvudpersonen.

 

Missouri. Filmen Three billboards outside Ebbing, Missouriritiserar polisen  på tre stora reklamaffischer. Hon får det lokala samhället emot sej inklusive kyrkan. Efterhand byts den korrupta polisen ut men mordfallet förefaller ändå bli ouppklarat. Men Mildred vinner viss respekt. Denna film har fått flera Oscarsnomineringar. Huvudrollsinnehavaren Frances  McDormand är speciellt bra.

 

Wyoming. Filmen Wind River. En statligt anställd vildlivskonsulent som själv kommer från samma indianreservat i ett kylslaget Wyoming, upptäcker ett mord på en ung kvinna från trakten. En kvinnlig FBI-agent är honom behjälplig att under svåra vinterförhållanden med stöd av lokalbefolkningen att finna mördarna. Fattigdomen och utsattheten hos lokalbefolkningen skildras intensivt. Kvinnorna är speciellt utsatta och ingen statistik finns över mördade och våldtagna kvinnor bland urbefolkningen. Filmens naturscenario av denna lite otillgängliga del av USA nära Kanada är vackert filmat. Detta är den film som berörde mej mest av de tre USA filmerna jag sett i vinter. En av de boende i Wyoming säjer så här om bygdens människor: ”Man har tagit ifrån oss allt utom naturen och tystnaden.”