Förolämpningen

11/9 2018 av Lars Söderholm

Ämnen: , , , ,

Jag har nyligen sett filmen Förolämpningen av Ziad Doueiri. Den utspelar sig i Libanon.

Den kristna bilreparatören Tony vattnar på sin balkong. Balkongen har ett avloppsrör som går rakt ut, i strid med gällande bestämmelser. På gatan nedanför arbetar den palestinske ingenjören Yasser med att reparera avlopp. Han får Tonys vatten över sig och reagerar skarpt och säger att avloppet måste byggas om. Tony reagerar mycket skarpt tillbaka, han skiter i bestämmelserna. Yasser reparerar dock avloppet. När Tony får syn på det blir han så rasande att han slår sönder det nya röret.

Det är startpunkten för en konflikt som växer och växer. Den leder till rättegång. Och den blir mer och mer laddad av konflikten mellan de två grupperna, de kristna och palestinierna, blir en del av den konflikten.

Under ytan ligger svåra historiska händelser. Många palestiniers svåra historia är välkänd men också den kristna gruppen i Libanon har många svåra sår.

Det är en avsevärt engagerande film. Den förmedlar att sår från det förflutna kan få oss att agera på ett sätt som är onyanserat och överdrivet i den situationen vi nu befinner oss i. Tänkvärt.