Skara domkyrka – Bo Beskows glasmosaikfönster

22/4 2019 av Benny Fhager

Ämnen: ,

Skara domkyrka

Reser du in emot Skara ser du tydligt spirorna från landets äldsta domkyrka med anor från 1000 – talet. Nuvarande kyrka är i höggotik och kyrktornen kom till vid en omfattande renovering och ombyggnad i slutet av 1800 – talet.
Var nyligen ett par dagar i Skara och kom då speciellt att studera och fördjupa mej i korfönstren i  glasmosaik. Bo Beskow arbetade med korfönstren åren 1945 -1976. Han arbetade med konstglasmästare Gustav Ringström. Inspiration hade Beskow fått från bland annag katedralerna i Chartres och i Canterbury. Det handlade om att framställa bibeln i glasmosaik, såväl gamla som nya testamentet. Man lyckades efter mycket arbete få fram en glaskvalité som liknade den från medeltiden. Den blå färgen var Bo Beskows speciella favorit.
Bo Beskow var son till predikanten Natanael Beskow och författarinnan Elsa Beskow. Han kom tidigt att bli konstnärligt intresserad och studerade vid konstakademierna i Rom och Paris. Beskow betecknade sej som världsmedborgare och var en fredsvän och engagerad mot kärnvapen. Bo var också mycket bibelkunnig vilket man ser i glasmosaiken i Skara. Glasfönstren i Skara är något av en nutida biblia pauperum, en bibel för folket.
Östfönstret är ett apokalypsfönster som illustrerar Johannes uppenbarelsebok. Detta var det sista fönstret Beskow gjorde och symboliserar en ny himmel och en ny jord. Detta fönster är skymt av ett barockaltare som borde ersättas av något lägre passande så apokalypsfönstret fick framträda enligt Beskows egen intention.
Beskow skriver själv i boken om glasfönstren att han vill förmedla hopp i en tid där teknik och kunskap riskerar att förgöra allt levande. Den nu pågående ekologiska krisen med klimatförändringar på toppen behöver fönster av hopp i en svår tid. Bo Beskows korfönster i Skara domkyrka är ett stycke aktuella kyrkokonst som kommer att fortsätta att fascinera och inspirera in i framtiden.

Evangeliefönstret, Skara domkyrka

P.S. Bo Beskows far Natanael Beskow startade 1918 Förbundet för kristet samhällsliv. Georg Landberg och Manfred Björkquist bildade 1937 Förbundet för kristen humanism. Dessa förbund slogs 1971 samman till Förbundet för kristen humanism och samhällssyn KHS. Förbundet kallar sej sedan 2011 Förbundet kristen humanism.