Ett annat USA – Nebraska

13/8 2019 av Benny Fhager

Ämnen: ,

Woody Grant är en tystlåten gift man i 70 års åldern. Han bor i Billings i Montana i nordvästra USA. Woody har i åratal haft problem med alkohol och börjat utveckla en demenssjukdom. Han har ett stort intresse av bilar men är pensionär. En dag får Woody ett brev där han läser om en miljonvinst som kan avhämtas i Lincoln Nebraska. Han läser inte det finstilta i brevet och förutsätter att han vunnit en miljon dollar. Hans fru och barn försöker förklara hur det ligger till. Egentligen är det reklam för ett lotteri, men han tar inte in utan framhärdar i att han vunnit vinsten.
Woody börjar själv gå till Lincoln och får hämtas av polisen. Hans yngste son David tycker synd om fadern och tar semester för att köra fadern 143 mil till Lincoln Nebraska. Woody kommer ifrån Nebraska så resan innebär en återkomst till hans barn och ungdomstid. Släkten är först välvillig men vill senare ha pengar då man tror på Woodys prat om miljonvinst. Så småningom kommer man fram till Lincoln där firman med lotteriet säjer att han har fel nummer för att vinna. Woody kan inte ta in detta så David låter honom vara. Han får en  prisvinnarhatt. Sonen byter bil också till en modell Woody alltid velat ha och köper honom en kompressor som han drömt om. Woody får behålla värdigheten.
Filmen Nebraska är gjord i USA 2013 och regisserad av Alexander Payne. Bruce Dern gör en mästerlig rollprestation som Woody. Filmen är i svartvitt. Det är en roadmovie från mellanvästern i USA med en hel del besvikna luggslitna människor som passerar revy. Denna miljö är långt från Donald Trumps Manhattan. Musiken i filmen är en tystlåten stilla countrymusik som framhäver de svartvita bilderna. Sonens sätt att ta hand om fadern visar på en humanistisk sida. Alla människor skall behandlas med värdighet och har lika värde.

Bruce Dern gör en mästerlig rollprestation som Woody


USA har blivit alltmer polariserat land kontra stad och fattig och rik. Mellanvästern är ett republikanskt kärnområde där Donald Trump gick starkt i förra presidentvalet. Men de vanliga människorna har knappast fått det bättre och idag är det Trump som är etablissemanget. 
Demokraterna håller på med att utse sin presidentkandidat till nästa års presidentval. Någon av kandidaterna Joe Biden, Kamara Harris, Bernie Sanders eller Elisabeth Warren torde det bli som kandiderar. Det blir sannolikt en smutsig valrörelse och Donald Trump är så oberäknelig, så det blir är ingen lätt uppgift att vinna valet.
Det som skulle behövas är en politik som skapar framtidstro för alla människor. Man behöver se över sjukvård och socialvård så att det blir värdigt. Sannolikt behöver skatterna höjas för de rika och klyftorna mellan människor minska. En miljöpolitik federalt som tar ansvar för jorden i en svår tid med klimatförändringar är nödvändig. Man behöver hitta sätt att få människor att mötas och acceptera varandra. Vi behöver ett annat USA.