Håll ut näktergal

1/6 2021 av Lars Söderholm

Ämnen: , , ,

Håll ut näktergal

Ur djupet växer det fram

– vi är förklädda

Vid Ullnasjöns strand i Täby går en stig, delvis på spångar, över den träskartade marken. Träden står tätt. En vårdag är här fyllt av fåglar, intensivt sjungande. Längs stigen sitter rostiga metallplåtar med haikudikter av Tomas Tranströmer. De är hämtade ur hans samling Den stora gåtan.

Vi är förklädda.

Skala av oss begreppen, skala av våra föreställningar, vårt tekniska kunnande, vår dominans. Låt förklädnaden falla av oss! Vi är som du, näktergal. Innanför de ställningar vi har före oss är vi som du. Håll ut, vänta på oss!

Och samtidigt är vi inte som du. Vi har våra begrepp, vi har vårt tekniska kunnande, vi har vår makt. Vi är inte som du, näktergal. Vi har möjlighet att ta ansvar, också för dig.

Håll ut näktergal