Plautilla Nelli – Sista måltiden

29/8 2021 av Benny Fhager

Ämnen: , , ,

Plautilla Nelli (1524 – 88) var den mest kända kvinnan inom renässansen som var aktiv konstnär och framgånsrikt byggde upp en blomstrande kultur av kvinnliga konstnärer. Plautilla var nunna och var verksam inom dominikanorden. Sankta Caterina Siena var ett nunnekloster i Florens norra del nära San Marcoklostret som man samarbetade med. Plautilla var mycket konstnärligt intresserad och studerade konst av bland annat Fra Bartolomeo och Fra Angelico i San Marcoklostret. Det var svårt för en kvinna att få undervisning som konstnär och Plautilla fick bilda sin egen väg med sina klostersyskon. Konsthistorikern Vasari nämner Plautilla som mycket betydande för samtiden under 1500 -talet. 
När Napoleon invaderade Florens i slutet av 1700 -talet stängdes Sankta Caterina klostret. Den sista måltiden av Plautilla Nelli (ultima cena) hade prytt matsalen i klostret, fick därefter förvaras och lagras i dominikanklostret Santa Maria Novella. Tavlan var en oljemålning och var gjord av ett kollektiv av nunnor med Plautilla i ledningen. Jesus sitter vid ett dukat bord tillsammans med lärjungarna kanske är det innan han avslöjar att en av dem skall förråda honom. Dimensionen av sista måltiden av Plautilla är gigantisk, 7 x 2 meter, och Jesus och lärjungarna är avbildade i autentisk storlek.

Infoga bild

Restaureringen av Plautillas stora målning planerades av Advancing Women Artist Foundation tillsammans med lokala krafter och tog fyra år att göra. Huvudsakligen gjordes arbetet vid restaureringen av ett kollektiv av kvinnor, på något sätt kanske påminnande om hur målningen en gång kommit till. Plautilla Nelli har som konstnär  trängts undan historiskt . På senare år har man också tagit fram andra mindre målningar av Plautilla, men det stora verket var den sista måltiden, den slutfördes 1568. I Florens fanns en gammal tradition att måla Jesu sista måltid och pryda matsalen i  olika kloster.
Sedan oktober 2019 hänger  Plautillas  restaurerade sista måltid nu i refektoriet i kyrkan Santa Maria Novellas museidel. Jag besökte nyligen platsen. Upplevelsen av den sista måltiden är mäktig, nästan överväldigande. Måltidsgemenskap är en så väsentlig del av umgänget människor emellan universellt. Det är så glädjande att en kvinna som Plautilla Nelli kunnat få till en sådan konstnärlig rörelse som nu efter drygt 500 år alltfort kan inspirera oss.