En boning i sig själv måste man ha

20/2 2022 av Anders Wesslund

Ämnen: , , ,

Det är tredje gången sedan mellandagarna som nattåget blivit inställt. Jag kommer inte till min åldrande mamma denna gång heller. Nu sitter jag på bussen tillbaka till Skellefteå sen fredagskväll. SJ:s besked kom med sms en halvtimme före avgång. Då var vi flera på Umeå Östra som startat våra anslutningsresor långt tidigare.

Ska jag bli arg? Upprörd? Förbittrad? Det känns trots allt som ett I-landsproblem.

Visst är det värt kritik för ytterst vet vi att detta är konsekvensen av decennier av urholkning av det gemensamma, av privatiseringar. Vi som nation har valt denna utveckling. Jag märker att det påverkar hur jag tänker om människor. I stort. Om oss i anonyma grupper som inte längre förstår att tänka gemensamt. Här, i det lilla, på Umeå Ö uppstår solidariteten spontant. Bland oss utsatta. Strandsatta. Vi börjar prata med varann, stöttar varandra.

Bussen tillbaka är iskall, vantar och mössa på hos oss resenärer. Den ofrivilliga hemresan ger mig tid att lyssna på musik jag sällan hinner med. Bosse tipsade om soundtracket till True Detective, en HBO-serie från den amerikanska södern. Här, i bluesen, folkrocken, i det nakna och hårda livet hittar jag min egen själ ikväll.

De desperata, de fördömda, förtvivlade rösterna. ”Jag kommer aldrig ur det här livet levande”, är en strof som dyker upp. Men där, i delandet av känslor av detta liv – som musik är när den når från en själ till en annan – där springer en lågmäld glädje och samhörighet fram.

 ”And the kingdom of heaven is within you” är en annan strof. Ja, den är vacker, sann. Så svårt för oss att finna, men vi söker, letar, anar. Våra förutsättningar är olika. Det märker jag hos dem jag möter i mitt terapirum på dagarna. Men längtan förenar oss.

”En boning i sig själv måste man ha.” Ola Magnells röst letar sig in i mitt sinne. Ja, det är sant. Inte som en tanke utan i sig själv.

Söka oss själva. Hittar vi oss själva kan vi hitta till varandra. Till Gud.

Himmelriket är inom er.

När bussen rullar in på busstation har den hunnit bli lite varm.