Augustipäronen kommer först

2/7 2022 av Benny Fhager

Ämnen: ,

Vid gården där jag växte upp i Gastorp, Lindome i norra Halland fanns en trädgård. Trädgården var omgärdad av en gärdsgård som i väster gick ihop med den gamla smedjan, som nu rustas upp av Mölndals kommun. Minnen från trädgården kommer upp. Trädgården hade mest fruktträd äpplen, päron och plommon. I mitten av trädgården fanns ett jordgubbsland med ett hallonland väster därom. Mot smedjan fanns fem vinbärsbuskar, mest röda vinbär och några krusbärsbuskar.

Hönsen gick ute i trädgården på sommaren och det hände att man fick plocka ägg i naturen. Fruktträden blommade under våren och sommaren var en lång väntan på frukten. Augustipäronträdet stod i söderläge och var gammalt med knotiga trädstammar. Trädet gav en jämn god skörd år efter år. Päronen gick i grönt som slog över mot gult vid mognad. Det var i augusti päronen blev ätliga. Söt smak med lite lätt syrligt inslag. Päronen hade kort hållbarhet och användes knappast i hushållet. Det var tillåtet att ta päron av trädet och det torde varit populärt bland det unga släktet i bygden.

Husmoder så hette det största äppelträdet, mitt  i trädgården. Det mognade i september och användes mycket i hushållet. Min mor kokade bland annat ett underbart  äppelmos av dessa äpplen. De röda vinbären skördades  i augusti. Det tog tid att plocka av buskarna och smaken var syrlig rentav lite sur. Vi kokade mest saft av vinbären. Vinbärssaft var den vanliga drycken i vardagslag. Vi hade också tre lite senare satta äppelträd som stod i söderläge. Min far hade planterat dessa av sorten Galloway. Det var nästan ett vinteräpple och plockades sent, i slutet av oktober. Äpplena var gröna och slog över i gult med kärva prickar i skalet vid mognad. Äpplet blev alla bäst vid lagring på vinden i huset. Detta äpple gav vinden sin särpräglade doft av torkade äpplen. Dessa äpplen stod sej över vintern in i mars och april. Längst i väster i trädgården fanns också  tre fina plommonträd. Min far satte dessa i slutet av 50-talet. Dessa träd av märket Viktoria blev en favorit, underbart god smak, essensen av sommarens sötma.

Nutiden borde inspireras av de gamla svenska hushållsträdgårdarna. Många har redan gjort det. De gamla koloniträdgårdarna har blivit populära. Gemensamhetsodlingar med fruktträd och grönsaker finns på många ställen. Ett hållbart samhälle bör ha en större grad av lokal odling och självförsörjning. Vi tjänar vår natur och oss själva bättre då vi odlar lokalt.