Trettondedag jul

6/1 2023 av Benny Fhager

Foto: Barbro Fhager

De tre vise männen Caspar, Melchior och Balthasar uppvaktar Jesus i krubban med guld, rökelse och myrra när vi firar trettondag jul. De kom från öster och hade sett stjärnan över Betlehem som lett dem på resvägen. De hade också talat med kung Herodes om att en kung hade blivit född. Både de vise männen och Maria och Josef anade oråd och hade mardrömmar. Snart därpå flydde Maria och Josef med Jesus till Egypten. De vise männen tog en annan väg hem . Kung Herodes var vettskrämd och lät döda alla gossebarn till två års ålder. Matteusevangeliet berättar med en spännande text som fascinerat människor i alla tider. Den katolska kyrkan och ortodoxa kyrkor betonar tretttondagsfirandet  än mer än de västliga kyrkorna. Speciellt  ortodoxa kyrkor har trettondagsfirandet epifanian som den viktigaste under julen, man firar här också jesu födelse och dop.

Maria, Josef och barnet. Foto: Barbro Fhager

I vårt hem först i Johanneberg i Göteborg och senare på Donsö i Göteborgs södra skärgård brukar vi ta fram julkrubban med de tre konungarnas uppvaktning av Jesusbarnet. Vi har också ett cederträ konstverk som illustrerar flykten till Egypten. Både krubban och  träskulpturen är gjorda i Betlehem i Palestina av kristna palestinier. 

Vi var senast i Betlehem 2007 då vi bland annat besökte SIRA skolan i Beit Jala som undervisade palestinska barn med läs och skriv svårigheter. Kristna palestinier är hårt pressade och kläms mellan sköldarna. Israel hade redan 2007 påbörjat byggnadet av muren som lett till stora svårigheter i vardagslivet för palestinier. Arbetspendling och resor till Jesusalem blir svåra och väldigt påfrestande. Palestinierna har en fantastisk uppfinningsrikedom att uthärda vardagen. Vi såg tårt och kaffeförsäljaning i kön till passagen genom muren och lite av ett palestinskt bilrally mellan barrikaderna. De kristna palestinerna har minskat från år till år och många emigrerar, ett vanligt resmål har varit Santiago de Chile med ett eget fotbollslag Palestino. Det är fortfarande en majoritet kristna palestinier i områdena Beit Sahour och Beit Jala i Betlehemområdet. Hantverket att göra krubbor och cederträ figurer och sälja till turister och pilgrimer är fortsatt viktigt som näringskälla för många kristna palestinier. Turismen har kommit igång igen efter pandemin men är inte som förut. Pressen och våldet omkring har blivit värre år från år och den nya högerinriktade regeringen i Israel väcker farhågor.

Vi ber för Fred på jorden bland alla folk

                         och

Vi ber också om Fred med jorden.