Kristnas attityder till kriget i Gaza

31/12 2023 av Erik Lundgren

Ämnen: , , ,

Kriget i Gaza fyller oss med fasa. Terrordåd, bombningar, gisslantagande och i spåren på reaktioner på Israels agerande följer anklagelser om antisemitism.  

Tanken på en tvåstatslösning förkastas av båda sidor. Världssamfundet, som via FN skapade Israel 1947 genom att sända överlevande från koncentrationslägren till Palestina utan att beakta att där fanns palestinier, har lämnat konflikten åt sitt öde. Jag kände mig tveksam till en tvåstatslösning. En gräns skulle ha markerat en linje över vilken raketer skulle skjutas. Dessutom skulle det ha krävt folkförflyttningar.  

I kontakt med kollegor och vänner i Israel påminns jag om att staten Israel är liten och omges av fientliga makter. Hamas och Hizbollah stöds av Iran, den fiende som israeler ser vill utplåna Israel.  

Det krig vi nu ser i Gaza är en följd av beslut som togs av stora demokratier genom FN. Även Sverige deltog i beslutet. Vi har just firat advent och sjungit Hosianna för fridsfursten, som red in i Jerusalem på en åsna. Vad gör kristenheten för att israeler och palestinier ska få leva i fred, nära varandra i det land där Jesus vandrade? Det jag ser i debatten är att det är rätt att fördöma Hamas´ terrorhandlingar.  Likaså att det är rätt att fördöma Israels ockupation av Västbanken och kriget i Gaza. Jag önskar att vi kristna inte ängsligt diskuterar vad som är rätt att fördöma, utan hur Guds kärlek ska prägla Sveriges och världssamfundets beteende.  Act med många kontakter i Mellanöstern gör där en viktig insats.