Resa mellan levande stenar

25/11 2010 av Sten Högberg

Jag tror det var Kevork som sa det tydligast. ”Man kan resa mellan döda stenar i Israel och Palestina, men man kan också resa mellan levande stenar, som ni valt att göra, och det är bra.” Kevork var vår guide i de armeniska kvarteren i Gamla Staden i Jerusalem. Men inte bara han. Även Elias i Ibillin i norra Israel, som fått sitt namn därför att hans föräldrar tyckte så mycket om sin präst Elias Chacour som bodde i familjen under sina första prästår i den Melkitiska kyrkan som är katolsk ortodox. Vi mötte denne Elias som nu var rektor för Elias Chacours skolor i Ibillin. Han berättade om prästens kamp mot israeliska myndigheter som ledde fram till deras tre skolor som samlar flera tusen barn från förskola till gymnasium. Då han som barn hörde visionen från sin namne som nu är biskop, så var det en omöjlig idé från en tokig präst. Idag är han rektor och djupt involverad i fredsfostran bland skolans barn som är kristna, muslimer och druser och som lever med begränst israeliskt medborgarskap eller helt utan. Deras anfäder kan ha rötter till tider före att dessa tre religioner föddes. De hade rensat ut flera ord ur ordlistan – bl.a. ordet ”´enemy” – fiende. Ordet ”other” – de andra, hade de byggt om till ”brother” – broder, genom tillägget av bokstäverna B som i brotherhood – vänskap och R som i reconciliation – försoning. Förändringen av ordet berättade om vad livet som palestinier gick ut på, om fred och humanitet skulle få växtmån i en jord som ständigt göddes av maktfullkomliga restriktioner och efterföljande vanmakt.

Även vi som reste utmanades att vara levande stenar. Abuna Feras i Sababdeh på Västbanken uppmanade oss att aldrig ställa oss på hans sida i valet av två, för då förvandlades ”de andra” till fiender. Han uppmanade oss att välja bägge sidor men aldrig vara rädda att tala klarspråk om orättfärdiga handlingar. Han uppmanade oss ”smutsa ner våra händer” – inte med svensk tolkning: handla olagligt – utan arbeta praktiskt och handgripligt för att motverka orättvisor, var de än uppträder. Flera kristna palestinier vi mötte bar visionen som går att studera i det nya dokumentet Kairos Palestina – Ett saningens ögonblick. Sökbart på nätet, svensk upplaga på Studieförbundet Bilda. Shalom Inshallah – Guds Fred om Gud Vill – Det är ingen tvekan om vad Gud vill.