Hans Wegner – dansk möbeldesigner

12/9 2013 av Benny Fhager

Ämnen: ,

Hans J. Wegner (1914-2007) var en legendarisk dansk möbeldesigner vars verk lever vidare. Han kom tidigt i kontakt med hantverket och var gediget akademiskt utbildad. Han var verksam högt upp i åren.
Wegners stil var en personlig funktionalism med essens. Han strävade efter enkelhet och kvalitet. Speciellt framgångsrik var han att göra stolar. Wegners möbler tillverkas i Danmark än idag och även äldre modeller har börjat nytillverkas. Nytillverkade är inte billiga men med tanke på den höga kvaliteten finns en omfattande andrahandsmarknad med rimligare priser.

Hans Wegner var inte bara påverkad av tidens funktionalister. Han var en beundrare av 1800-tals möbler av den amerikanska religiösa riktningen shaker. Dessa förenade enkelhet och hög kvalitet.
Vårt moderna samhälle präglas av slit och släng mentalitet. För att uppnå ett humanistiskt hållbart samhälle vore det en fördel med hållbarhet. Att låta möbler gå i arv över generationer istället för att köpa nytt vore tilltalande. Lämpligen borde man också minska antalet saker man har och behålla det som är kvalitet.
På 70-talet köpte vi vår sängkammarmöbel med tillhörande stolar. Möbeln var formgiven av Wegner i shakerstil på 60-talet. Dansk ek som bara blir vackrare med åren. En gång har vi haft en möbelsnickare på möbeln. Sängkammarmöbeln har klarat ett antal flyttningar och barn och används med glädje än idag.