Något mindre oroliga

21/5 2017 av Anders Wesslund

Ämnen: , ,

Det är min tur att skriva texten till denna blogg. Jag våndas, tycker inte mig ha något att säga. Många gånger har jag hamnat i samhällsutvecklingen, talat om strömningarna, Sveriges och Europas utveckling. Nej jag vill inte, jag kommer upprepa mig igen, trötta läsaren. Vi vet, vi har så mycket information som dagligen, ja nästan ”24:7”*, når oss. Mycket inputs från bruset men lite kunskap och klokskap. Alla tycker något, vill tycka. Vill synas. Vill höras.

 

Även jag. Jag märker att jag oroas, det är det som drivit mig många gånger i texterna. Oroar mig över denna utveckling där vi helst skall dövas och nöjas av individuell konsumtion samtidigt som klyftor vidgas och släpper fram monstren från historien igen.

Den som är orolig behöver bli mött av någon som tar oron på allvar. Som inte avfärdar den med ett för enkelt ”det kommer att gå bra”.

Bli tagen på allvar.

Så att vi vågar se, se tillsammans och handla.

 

Många är de gemenskaper där människor möts, blir sedda, blir tryggade och kan känna lugn. Kyrkor kan vara sådana platser även om det teologiska budskapet ofta kan vara det förenklade. Man har ofta svårt att ta grepp om, analysera de större politiska perspektiven eller stanna kvar i att svaren inte finns där. Men, bara att mötas förutsättningslöst som människor, att gestalta en gemenskap bortom beräknanden är ett budskap i sig. Där människor av god vilja möts. Där vilja att möta varandra och släppa in främlingen eller den utanför stående i sitt eget liv finns, där finns hoppet och motståndet i vår tid.

 

I veckan som gick har jag träffat människor i jobbet, bland dem den ensamkommande grabben som behöver någon hos sig på natten så att han inte blir galen, och den lilla flickan som får en klump i magen, blir stel i kroppen och inte kan andas. Vi möts, jag försöker lyssna. Min bön är våra möten något litet medfört att både de och jag blivit mindre oroliga och att de bidragit till att våra liv är lite lättare att leva.

 

 

* ”24/7” betyder 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, d v s jämt.

 

Kommentera  gärna på förbundets facebook-sida: https://www.facebook.com/KristenHumanism/