Att leva som vanligt mitt i en kristid

25/9 2022 av Erik Lundgren

Ämnen: , ,

Den politiska debatten just nu handlar om energikrisen och inflationen i Ukrainakrigets spår.  I tidningarna läser vi om beteendeförändringar som krävs i vårt invanda levnadssätt. Det känns ironiskt att minnas  argumentationen före valet att livsstilsförändringar inte krävdes för att häva klimatkrisen. Kärnkraft eller annan teknisk utveckling gjorde det självklart att vi skulle kunna fortsätta som vanligt, även om denna tekniska utveckling krävde att antal år. Jag upprörs av att svårigheterna att uppfylla Parisavtalet tar större plats i debatten än extremväder, skogsbränder, som åstadkommer översvämningar i Pakistan och även i Europa. Klimatkrisen ses till och med som en lukrativ möjlighet för industriella innovatörer att ge Sverige en tätplats i utvecklingen av klimatsmarta alternativ. Vårt sätt att leva i vår del av världen gör att människor dör och måste fly från sina hem. Omsorgen om dem ger klimatkrisen en annan innebörd än att leva som vanligt och till och med bli rikare på den.