Den bästa frukten mognar sent

1/10 2022 av Benny Fhager

Ämnen: , , ,

Trädgården på Donsö i Göteborgs södra skärgård ligger i sydväst läge. Den anlades successivt efter att huset byggts 1949 – 50. Det var mina svärföräldrar som fick denna delvis bergiga tomt att bli en hushållsträdgård med fruktträd och bärbuskar som dominerande blickfång. På senare år har vi själva odlat upp en mindre kryddträdgård. Min fru Barbro har precis som min svärmor Camilla hade, en osviklig tendens att känna rätt i trädgårdens skötsel.

Om bilden inte syns, högerklicka på ikonen och öppna bilden i egen flik. Äppelträd Ingrid Marie, spaljéodlat hos Barbro och Benny Fhager, Donsö. 25 september 2022.

Hushållsträdgårdar har lång tradition i mångahanda kulturer. Emma Lundberg (1869 – 1953) var lite av den svenska hushållsträdgårdens grand old lady. Hon vårdade sej speciellt om fruktträden gärna med svagväxande stam, spaljéträd. Man kunde lättare plocka frukten från spaljéträd och de var vackrare att forma utefter väggar och som pergola ( valvbågar över gångar ). Inspiration historiskt har varit trädgårdar vid olika kloster även prästgårdarna har haft betydande trädgårdar. Trädgårdskonsten är internationell inte minst utvecklad i Japan och Mellanöstern. England har en stark trädgårdstradition men kanske mer av dekorativa blommor i rabatter än här i Norden.

Vi har äpplen, päron och plommon ofta i spaljéform här på Donsö. Flera fruktträd är ympade. Man har lagt till grenar av olika sorter i samma fruktträd. Det finns  päron men också äpplen av flera sorter i samma träd. Under våren är det en vacker blomning av först plommon sedan päron och sist äpplen. Vädret under maj spelar stor roll för pollineringen och fruktsättning. Regn i fruktträdens blom var något min svärmor alltid var rädd för. De år då rönnbären saknas kommer rönnbärsmalen och fördärvar äppleskörden. Frukten hotas alltid av andra insekter som vecklare och svamp, skorv och mögel. Även klimatförändringarna med större inslag av torka spelar stor roll. Det är ett enda stort äventyr varje år att se frukten mogna fram över sommaren.

Den första frukten vi får är i början av augusti, äpplet Transparent Blanche. Äpplet har en frisk smak och kan också användas i hushållet, Äpplebitar i en sallad med rökt makrill smakar ljuvligt. Ofta är det en speciell frukt som dominerar respektive år. År 2021 var ett stort plommonår och 2022 blir ett päronår. Päronskörden är i år mycket riklig. De har så vackra namn Gråpäron, Göteborgs diamant , Conference, Williams och Moltke. Moltke kommer lite senare i september och har en mild intensiv päronsmak med lång eftersmak. Ofta äter vi päronen som frukt eller delar i maten. Man kan koka in päron i ingefära som sen kan användas över vintern som efterrätt.

Äpplen är en förnämlig naturens gåva till mänskligheten. De mognar från augusti till oktober.Äpplen som Alice, Aroma, Oranie och James Grieve alla har de sin speciella smak, konsistens och doft. Den bästa frukten mognar sent. Vår favorit är Ingrid Marie äpplen som inte ska plockas tidigare än i oktober. Ingrid Marie kommer ursprungligen från Danmark. Äpplet kan stå sej ända fram till april och är ett riktigt vinteräpple. Det kan förvaras luftigt och svalt i uthus, vindar eller källare.

Frukt skall odlas lokalt. Det passar fint in i ett ekologiskt framtidssamhälle med alltmer av lokal livsmedelsproduktion. Fruktodling har blivit alltmer populärt och kan kombineras med  grönsaksodling vid koloniträdgårdar och kollektiva odlingslotter.