Det går inte att tjäna både Gud och mammon.
Så skarp, så enkel formulering tillskriven den man som kom att ses som Herren, och som kristna i alla tider valt att bekänna sig till och följa. Av egen vilja eller kollektivt som följd av andra herrars.
Men ack så svårt. Det har varit känt i mänskliga civilisationer sedan urminnes tider och varningar som denna funnits i religioner och vishetstraditioner. Medvetenheten om människans dubbla natur – egoistisk och samtidigt förmögen att älska – samt om gruppens dubbla potential – att erövra, utmåla och utkämpa krig mot den onda fienden samtidigt som gruppen kan frigöra gemenskap och solidaritet inåt, mot de egna. Genom historien har människans kulturer gemensamt genom olika uttryck; tillbedjan och rit, konst, skapande och lek, politik, vetenskap och visdom försökt att balansera dessa krafter.
Älska din nästa.
Det är det moraliska imperativet som följer på insikten i hur svårt vi har att hålla människans dubbelhet – Gud och mammon – i schack. Du måste överskrida gränserna, dubbelheten i den mänskliga naturen. Med utblick över världen, den lilla och lokala, den nationella och den större ger anledning till både oro och behov av balans. Av klokskap och vishet hos ledare och när ödesfrågor för världen behöver lösningar.
När ett litet förbund som Kristen humanism samlas till sommarmöte är det väl för att söka denna balans, där allt behöver rymmas. Det kan vara klokt att ha med sig dessa orden om Gud, mammon och nästan när ny kraft inåt och starkare röster utåt ska höras. Det har skapats teologi, god och dålig religion, kring det, som K G Hammar och John de Gruchy uttryckte det i ett samtal på ett av förbundets sommarmöten i Jönköping för snart 15 år sedan.
Vad betyder det i denna tid?
(En hälsning från norra Västerbotten till bloggens läsare och sommarmötets deltagare, som föddes ur något så sekulärt som DN:s pågående granskning av tågtrafiken och den politiska tillbedjan av marknaden de senaste decennierna.)
Toppbild: BIld av Zlaťáky från Pixabay.
Bild i texten: BIld av Dorothe från Pixabay