Kan Ukraina vinna kriget?

31/5 2024 av Erik Lundgren

Ämnen: , , , ,

Inför EU-valet har förstanamnen på flera partilistor intervjuats i TV. Samtliga partier verkar vara eniga i sitt stöd för Ukraina. Och att ett stöd med ammunition, flygplan och även kärnvapen är ett försvar för europeiska demokratiska institutioner och stater. En av partiföreträdarna hävdade att Ukraina måste vinna kriget. Det fick mig att googla på begreppet vinna kriget. Det innebär att den förlorande parten accepterar förluster av landområden eller andra tillgångar, förutsatt att den förlorande parten har en företrädare som undertecknar ett sådant fredsdokument.

Frankrikes president Macron har nyligen hävdat att franska vapen kan användas för direkta angrepp på ryskt territorium. Jag tvivlar på att den nuvarande ryska regimen kommer att acceptera att Ukraina vunnit kriget efter att ha vunnit delar av ryskt territorium. Tvärsom har Putin meddelat att Ryssland har kärnvapen beredda.

Jag befarar att en EU-politik i syfte att stödja att Ukraina skall vinna kriget ökar risken för en krigskatastrof i Europa, i värsta fall med kärnvapen. Kan verkligen Ukraina få fred genom att vinna kriget genom att ställa europeiska militära resurser mot ryska? Fred genom att vinna krig står i kontrast till fred genom försoning.